JEROEN MANSCHOT EN MICHAEL TE RIET ZIEN DE TOEKOMST MET VERTROUWEN TEGEMOET.
Hoe jong was je toen je scheidsrechter werd ?
Jeroen Manschot: “Ik ben begonnen als verenigingsscheidsrechter op 16 jarige leeftijd bij de voetbalvereniging SV. Houten en daarna ben ik op 18 jarige leeftijd KNVB scheidsrechter geworden. Ook was ik nog assistent-scheidsrechter bij het eerste team van S.V. Houten. Ik werd ook wel de lijncrimineel genoemd”, zegt Jeroen met veel gevoel voor humor.
Op 30 jarige leeftijd maakte Jeroen uiteindelijk de stap naar het betaalde voetbal na de nodige talententrajecten doorlopen te hebben. Zijn vader bezoekt nog altijd iedere wedstrijd, die hij leidt.
Waarom scheidsrechter geworden ?
Jeroen Manschot: “ik ben er eigenlijk bij toeval ingerold, want op dat voetballen niet mijn sterkste punt was,ben ik een andere weg ingeslagen”.
Is er voldoende talent aanwezig voor de opvolging van de huidige generatie ?
Michael van Riet: “We werken hard om de opvolgers klaar te stomen en hebben zeker in het betaalde voetbal en hebben vertrouwen in de toekomst”.
Is het altijd pais en vree in het Scheidsrechterskorps ?
Jeroen Manschot antwoordt: “Overal is wel eens wat en iedereen wil Ajax tegen Feijenoord fluiten, maar een kan hem maar krijgen en dan zijn de anderen teleurgesteld”.
Kun je goed leven van het Scheidsrechters loon ?
Jeroen Manschot:”Ik kan er prima van rondkomen en het verschil zit tussen nationaal en internationaal”.
Worden de amateurscheidsrechters niet ietwat te karig beloond ?
Michael van Riet: ”We zijn er continu mee bezig om de scheidsrechters in het amateurvoetbal nog meer blijken van dank te geven, maar het grote probleem is het belasting technische aspect. We willen dit jaar weer een zweetbandje geven als erkentelijkheid voor hun diensten, maar een ieder moet goed begrijpen, dat het een hobby is, waar men zelf voor gekozen heeft”. Een scheidsrechter maakt ook in zijn eigen ontwikkeling een positieve vooruitgang mee, die hem meestal in de maatschappij goed van pas kan komen en hem dankzij zijn hobby verder brengt”.
Erkent de KNVB het belang van de COVS ?
Michael van Riet: ”Zeker. In het verleden heeft het wel eens tot botsingen geleid, maar tegenwoordig is er een goed en transparant contact mede door de goede communicatie met de voorzitter a.i. van de COVS Frank Sanders.
Wordt het nieuwe rapportagesysteem een succes ?
Michael van Riet: ”De scheidsrechter zelf speelt daarin een belangrijke rol op basis van transparantie en zelfreflectie. De begeleider heeft hierin een begeleidende rol en is niet meer doorslaggevend. Samen worden we hier sterker van en we zijn tegelijker tijd verlost van de bezwaarschriften, die meestal er niet toededen, af”.
Speelt de factor geluk niet een te grote rol bij promotie of degradatie ?
Jeroen Manschot en Michael van Riet: Geven beide dat grif toe en beamen dat ook met de opmerking , dat in het leven ook voor- en tegenspoed mekaar opvolgen, maar dat een scheidsrechter meer geluk heeft dan de andere door op het juiste moment de goede rapporteur of begeleider tegen te komen. In de toekomst willen we ook wekelijks de stand op de ranglijst met de scheidsrechters communiceren, zodat er meer transparantie in de scheidsrechterswereld komt.
Tot slot vraag ik beide heren welke spelregel zij zouden veranderen, als zij het voor het zeggen hadden ?
Michael van Riet ”Ik zou de regel m.b.t. hands een stuk simpeler maken en Jeroen Manschot: ”De 6 seconden regel met betrekking tot uittrappen van de doelman zou ik op een andere wijze ingevuld willen zien , omdat er praktisch nooit voor gefloten wordt”.